Ballina Islam Besimtarët myslimanë kremtojnë Kurban Bajramin

Besimtarët myslimanë kremtojnë Kurban Bajramin

9
0
SHPËRNDAJE

Me namazin e mëngjesit, e pastaj edhe me namazin e Bajramit fillon festimi treditor, në të cilin respektin ndaj Allahut, myslimanët e shprehin me therrje të kurbanit. Me këtë festë kurorëzohet Haxhi, që është kushti i pestë i islamit, i cili është dëshmi për solidaritet dhe mirëqenie.

Kjo festë karakterizohet nga gatishmëria e besimtarit, që vetëm për Allahun të sakrifikojë vlerat e tij materiale dhe shpirtërore. Kur’ani, Haxhi dhe Kurbani janë përmbajtjet themelore të Kurban Bajramit, të cilët paraqesin tri ideale të larta Islame. Kur’ani paraqet arsimimin dhe devotshmërinë, Haxhi solidaritetin reciprok dhe Kurbani sakrificën për të tjerët.

Porosia e parë e këtij Bajrami për të gjithë besimtarët myslimanë është të kërkuarit e diturisë dhe shfrytëzimi i mendjes dhe i trurit nga ana e tyre. Porosia e dytë e Kurban Bajramit është Haxhi dhe ne përsëri jemi dëshmitarë të mbajtjes së manifestimit numerikisht më të madh njerëzor.Miliona njerëz nga vendet më të ndryshme të botës dhe me mund e sakrifica të mëdha, nisen nëudhëtimin më të gjatë dhe më të dashur, udhëtimi i cili shpie në takim me Zotin, historinë dhe njeriun. Ndërsa porosia e tretë është Kurbani sakrifica për të tjerët. Sakrifikimi në këto ditë të shenjta të

Kurban Bajramit shprehet përmes therjes së kafshëve të caktuara, të cilat emërohen “kurban” ose sakrificë. Edhe ky akt fetar bie në ibadetet pronësore që çdo mysliman të therë kurban. Si kurban mund të theret bagëti e imët njëvjeçare (dele, dash, dhi, cjap), lopë dyvjeçare, ose deve pesëvjeçare.Në parim, kafshë më të reja se këto nuk mund të theren për kurban. Për të qenë i vlefshëm kurbani, kusht është që të jetë krejtësisht i shëndoshë.

Dita e parë e Kurban bajramit, 1 shtatori është ditë jopune për besimtarët e besimit mysliman në Republikën e Maqedonisë./Portalb.mk/FreskiRinore/

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here