Ballina Artikuj SHEJHU’L – EZ’HERI QË E FLISTE RRJEDHSHËM GJUHËN SHQIPE

SHEJHU’L – EZ’HERI QË E FLISTE RRJEDHSHËM GJUHËN SHQIPE

7
0
SHPËRNDAJE

 

● A do ta kishit besuar po t’ju thuhej se nje nga dijetaret me te shquar te fillimit te shekullit XIX ne Egjipt, madje nje Shejhu’l – Ez’her, Imam i madh i Ez’herir ( posti me i larte fetar ne Egjipt) e fliste rrjedhshem gjuhen shqipe?!

○ As une s’do ta kisha besuar deri dje kur lexova pjese nga biografia e Shejh Hasan El-Attar qe ne vitin 1830 u zgjodh Shejhu i XVI i Ez’herit, dhe qe sipas studiuesit Muhammed Kamil El-Fekkij kishte udhetuar neper shume vilajete te Perandorise Osmane me c’rast kishte mesuar gjuhe te huaja, nder to shqipen, turqishten e frengjishten.


Burimi: Muhammed Kamil El-Fekkij; El-Ez’her ve etheruhu fin – nahdatil- edebijetil – hadithe; fq. 161 – 187; vellimi III; botim i Akademise se Shkencave Islame ne Kajro – 1986

Ensar Sinani | Freskirinore

 

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here