Sa shpesh duhet të lani dhëmbët për të zvogëluar rrezikun e sëmundjeve të zemrës

Sipas një studimi të fundit, larja e shpeshtë me furçë lidhet me një rrezik më të ulët të fibrilacionit atrial dhe dështimit të zemrësLarja e shpeshtë e furçës shoqërohet me një rrezik më të ulët të fibrilacionit atrial dhe dështimit të zemrës, sipas një studimi të botuar në Gazetën Evropiane të Kardiologjisë Parandaluese, revista e Shoqatës Evropiane të Kardiologjisë (ESC).Hulumtimet e mëparshme sugjerojnë se higjiena e dobët orale shoqërohet me më shumë baktere në gjak, duke shkaktuar inflamacion në trup. Inflamacioni rrit rrezikun e fibrilacionit atrial (rrahjet e parregullta të zemrës) dhe dështimin e zemrës (aftësia e dëmtuar e zemrës për të pompuar gjakun ose për t’u çlodhur dhe për t’u mbushur me gjak). Ky studim shqyrtoi lidhjen midis higjienës orale dhe shfaqjes së këtyre dy gjendjeve.Studimi u krye në 161.286 pjesëmarrës të Sistemit Kombëtar Korean të Sigurimeve Shëndetësore midis moshës 40 dhe 79-vjeç, pa histori të dështimit të zemrës. Pjesëmarrësit iu nënshtruan një ekzaminimi rutinë mjekësor midis 2003 dhe 2004. U mblodhën informacione për gjatësinë, peshën, testet laboratorike, sëmundjet, mënyrën e jetesës, shëndetin oral dhe higjienën orale. Gjatë një periudhe ndjekjeje prej 10.5 vjetësh, 4911 (3%) pjesëmarrës zhvilluan fibrilacion atrial dhe 7971 (4.9%) zhvilluan dështim të zemrës.