Lajme

Materiali më i vjetër është identifikuar shtatë miliard-vjeçar

Këto janë materialet më të vjetra të ngurta që janë gjetur ndonjëherë, dhe ata na tregojnë se si yjet u formuan në galaktikën tonë. Ata janë mostra të forta të yjeve.”Më 28 Shtator 1969, një meteorit që po shkon drejt Tokës u ul pranë Murchison, Victoria, në Australi. Megjithëse ulja e meteoritit prej 220 paundësh në planetin tonë nuk është në vetvete lajm, materiali ndër yjor që solli rastësisht së bashku me të sigurisht që është.

Siç është raportuar nga CNN, një studim i ri që ekzaminon meteorit zbuloi se ai kishte mbartur qëndrueshmëri nga hapësira e jashtme që u formua midis 5 dhe 7 miliardë vjet më parë, duke e bërë të dy meteorit dhe stardustin e tij materialin më të vjetër të ngurtë të gjetur ndonjëherë në Tokë.”Ky është një nga studimet më emocionuese për të cilin kam punuar,” tha Philipp Heck, autori kryesor i studimit dhe kurator në Muzeun Fushor në agoikago. “Këto janë materialet më të vjetra të ngurta që janë gjetur ndonjëherë, dhe ata na tregojnë se si yjet u formuan në galaktikën tonë. Ata janë mostra të ngurta të yjeve. “

Hapësira është e mbushur me qëndrueshmëri, por kokrrat e lashta presolare – kokrra pluhur aka që predikojnë diellin tonë – kurrë nuk janë gjetur në shkëmbinjtë e Tokës, kështu që zbulimi i ekzistencës së tij është jashtëzakonisht i rëndësishëm.

Duke analizuar stardustin, studiuesit mund të hedhin një vështrim nga afër të historisë së galaktikës sonë. Ata gjithashtu mund të jenë në gjendje të mësojnë origjinën e karbonit të trupit tonë dhe oksigjenin në të cilin thithim.

Tags

Artikuj të ndërlidhur

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close