Lajme

Mbetjet e ushqimit

Askush nuk pëlqen të harxhojë ushqim. Por gati të gjithë ne e bëjmë atë. Shumë. Dhe kjo nuk ka të bëjë vetëm me disa shtiza brokoli të mbetura në pjatën tuaj pas darkës.

Mbetjet ushqimore janë një problem masiv që kërcënon klimën tonë, ajrin tonë dhe ujin dhe tokën tonë, dhe aftësinë tonë për të rritur ushqim të mjaftueshëm për të ushqyer njerëzimin për gjeneratat e ardhshme. Dhe lajmi i mirë? Ka shumë gjëra që mund të bëni në lidhje me të.Në shumë tradita kulturore, ka histori të anijeve magjike që prodhojnë një furnizim të pafund me ushqim ose pije.

Mitologjia hindu përmban Akshayapatra, një tas që nuk arrin kurrë të prodhojë ushqim të pakufizuar. Në Newfoundland, fëmijëve u treguan histori të një mbulesë tavoline magjike që ishte gjithnjë e plotë. Disa legjenda irlandeze e identifikojnë Grailin e Shenjtë si një anije ushqimore.

Furnizimi ynë modern i ushqimit mund të duket shumë si një nga ato anije magjike. Supermarketet janë të furnizuar me një furnizim në dukje të pafund të gjithçkaje që mund të imagjinojmë të hahet. Restorantet me menu përmasat e romaneve ruse bëjnë një tregti të shpejtë 365 ditë në vit. Dhe teknologjitë e zinxhirit global të furnizimit mund të na japin çdo lloj ushqimi në çdo stinë të vitit. Farë nuk të pëlqen?

Problemi është, pikëpamja jonë e ushqimit si e pakufizuar ka bërë që shumë prej nesh të adoptojnë disa zakone jashtëzakonisht të kota.

Afërsisht një e treta e ushqimit të prodhuar në botë për konsum njerëzor çdo vit – afërsisht 1.3 miliardë ton – nuk do të hahet nga njerëzit. Shtetet e Bashkuara janë fajtori i vetëm më i madh; secili banor i SHBA harxhon, mesatarisht, rreth 400 paund ushqim çdo vit. Kjo shton më shumë se 30,000 paund gjatë gjithë jetës.

Artikuj të ndërlidhur

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close