Shëndeti

Një ndër perimet më të mira për veshkët

Veshkat janë vërtet punime të rëndësishme në trup. Organet e vogla, në formë fasule, filtrojnë produktet e mbeturinave nga gjaku.

Ata gjithashtu lëshojnë hormone që rregullojnë presionin e gjakut, ndihmojnë në balancimin e lëngjeve trupore dhe krijimin e urinës. Sëmundja e veshkave prek rreth 10% të popullsisë në botë dhe mund të shkaktohet nga presioni i lartë i gjakut dhe sheqeri i pakontrolluar i gjakut. Faktorë të tjerë si mosha, pirja e duhanit, mbipesha dhe gjinia gjithashtu luajnë një rol.

Kur veshkat nuk funksionojnë në mënyrë optimale, mbeturinat e produkteve nga ushqimi ndërtohen në gjak dhe e bëjnë trupin mjaft të sëmurë.Dieta që duhet të ndiqet nga njerëzit me sëmundje të veshkave ndryshon shumë bazuar në fazën e saj. Fazat e hershme kanë kufizime të ndryshme sesa personat me sëmundje renale në fazën përfundimtare. Përtej ndryshimeve dietike, ju mund të keni nevojë për dializë dhe ndoshta një transplantim të veshkave.

Nëse jeni diagnostikuar me sëmundje të veshkave ose nëse ajo ndodh në familjen tuaj, është e zgjuar të edukoni veten në zgjedhjet më të mira të ushqimit të shëndetshëm. Kemi një listë të gjërave të sigurta për të ngrënë me sëmundje të veshkave, por ju lutemi këshillohuni me mjekun tuaj për sasinë dhe kombinimin më të mirë të këtyre ushqimeve për situatën tuaj të veçantë.

Para se të gërmojmë në sende të mira, dijeni që në përgjithësi, njerëzit me sëmundje të veshkave do t’ju kërkohet të kufizojnë disa lëndë ushqyese që gjenden në shumë ushqime të ndryshme.

Tre të mëdhenjtë janë natriumi, kaliumi dhe fosfori. Proteina mund të jetë e kufizuar në fazat e hershme të sëmundjes së veshkave dhe të rritet në pacientët, gjendja e të cilëve është më e avancuar dhe kërkon dializë. Si fillim, këtu është një listë e ushqimeve të shijshme dhe të shëndetshme që janë të pakta në fosfor, kalium dhe natrium.lulelakër

Tags

Artikuj të ndërlidhur

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close